Op weg naar Aruba

Op weg naar Aruba

Op weg naar Aruba Door Fred Diks Daar zit je dan op stoel 24A van de KLM airbus. Op weg naar Aruba. Op weg naar het 21e internationale kinderboekenfestival waarbij schrijvers uit Costa Rica, Aruba, Curaçao, Bonaire en Nederland zijn uitgenodigd. Op Aruba woont Nathalie Croes. Zij rijdt rond in de bibliotheekbus en merkte dat

Op weg naar Aruba

Door Fred Diks

Daar zit je dan op stoel 24A van de KLM airbus. Op weg naar Aruba. Op weg naar het 21e internationale kinderboekenfestival waarbij schrijvers uit Costa Rica, Aruba, Curaçao, Bonaire en Nederland zijn uitgenodigd.

Op Aruba woont Nathalie Croes. Zij rijdt rond in de bibliotheekbus en merkte dat er bij de schooljeugd heel veel vraag is om Koen Kampioen-boeken te lenen. Zij noemt zichzelf de grootste Koen-fan en heeft de organisatie daarom met overtuiging overgehaald om mij naar Aruba te halen.

Toen ik in het afgelopen voorjaar zodoende werd gevraagd om voor twintig lezingen en signeersessies naar Aruba te komen, realiseerde ik me pas dat er blijkbaar 8000 km vanaf mijn woonplaats in de Gelderse Achterhoek lezende en voetballende kinderen rondlopen die plezier beleven aan de boeken van Koen Kampioen. Arubaanse kids die mijn boeken verslinden; dat vond ik een bizar idee.

Auteur Lydia Rood, die net als Anna Woltz meevliegt naar het tropische eiland, had haar zitplaats naast mij vooraf al vlot omgeboekt om tijdens de reis samen met haar beste vriendin te kunnen kletsen.

Daarom zit ik tijdens de lange reis naast een hoogbejaarde mevrouw die in precies tien uur en vijf minuten met veel passie haar complete levensverhaal aan mij uiteenzette.

Als de charmante dame even haar mond houdt en de ogen sluit, vraag ik me in het luchtruim intussen af wat me te wachten zal staan op de voormalige Nederlandse kolonie. En of de schoolkinderen me tijdens de lezingen kunnen verstaan. Ik weet dat Nederlands de voertaal is op scholen, maar thuis wordt er vaak Papiaments, of een mengelmoes van Spaans en Engels gepraat.

Het kinderboekenfestival leeft enorm op Aruba. De medewerkers van de Biblioteca Nacional van Aruba willen het lezen promoten onder de leerkrachten, maar vooral onder de kinderen. En dat lijkt goed te lukken, want van de zeventig scholen doen er komende week 65 aan mee. De Arubaanse boekhandels zijn ook erg blij met de grote belangstelling voor de kinderboekenweek, die van 1 tot en met 9 november duurt, want ze zien hun omzet stijgen.

De officiële opening op het plein voor de biblioteca nacional is overweldigend. Honderden kleurrijk uitgedoste kinderen en volwassenen maken er een echte happening van op het imposante podium. Er is een gevarieerd programma, waarbij het lijkt of de dansende en atletische kinderen eerder hebben meegedaan aan de Arubaanse versie van ‘So you think you can dance’.

Alle Nederlandse auteurs zijn al vlot ontdooid. Vooral als ze later op de avond gevraagd worden het podium op te komen voor een oer Hollandse polonaise. Zelfs Anna Woltz, die vorig jaar rond deze tijd in New York was tijdens de orkaan Sandy, beweegt zich als een wervelwind over het podium en ging helemaal los.

Laat het kinderboekenfestival nu maar beginnen. Alle auteurs zijn er klaar voor. Aruba, here we come.